cocagne-mc / 10 redenen en eigenschappen om te ondernemen

Het jaar van de waarheid

Het is 2006. Ik werk als marketingmanager bij een groot bedrijf. Ik ben ambitieus, kan mijn veelzijdigheid kwijt in deze baan, zit in het managementteam en voel me heel verantwoordelijk voor alles en iedereen. En ik ben druk, heel druk.

Onze tweeling van 3 jaar heeft een geweldige lieve oppas waar ze graag zijn dus daar voel ik me niet schuldig over. Maar twee kleine guppy’s en een man rekenen op mij als ik thuis ben. Maar ..ik ben niet altijd thuis in mijn hoofd. Ik zit veel op mijn werk, letterlijk en figuurlijk. Proberen alle schoteltjes in de lucht te houden. Ik word er geen gezelliger mens van….

Opeens is de maat vol. Zo kan het niet langer. Ik ben totaal gestrest, ik voel te weinig vooruitgang, met mijn korte lontje schiet ik tekort als moeder en partner, ik slaap slecht en wat nog het meeste energie kost zijn de ‘toxic people’. Je kent ze wel: giftige mensen die het bloed onder je nagels vandaan halen, je plannen dwarsbomen, altijd moeilijk doen en alle energie uit je trekken. Argh!

Er loopt al een tijdje een zelfstandig ondernemer rond bij het bedrijf. Een soort regisseur van het nieuwe businessplan voor de komende jaren. Ik ervaar een goede klik en wat blijkt: buiten deze klussen om is hij coach. Ik vraag hem voorzichtig of hij eens tijd heeft om met mij te praten.

Mijn coach en mijn nieuwe weg

En opeens zit ik daar. Ik stort al mijn shit uit over hem. Hè, wat lucht dat lekker op! Ik leer hoe ik kan ontspannen, ontdek wie ik ben, wat ik wil en bepaal mijn doel: ik wil voor mijzelf beginnen. Het kriebelt al 5 jaar maar ik durf de sprong maar niet te wagen. Geen vast inkomen, alleen werken zonder collega’s en onzekerheid over klanten houden mij al jaren tegen.

Toch neem ik een besluit. Ik ga ondernemen! Samen met de coach schiet ik alle beren op de weg af, ik gooi alle negativiteit en onzekerheid over boord en ga ervoor. En….er valt 1000 kg van mijn schouders na het nemen van dit besluit! Niet uit te leggen hoe dit voelt!

Ik neem daarmee met veel plezier afscheid van:

 • …energievreters en giftige personen, ik kan ze toch niet veranderen.
 • ..mij druk maken over het verleden. Ik kan er toch niks meer aan doen. Ik kan er wel wijze lessen uit trekken.
 • ..het gevoel dat ik als vlindertje in een dichte kooi zit. Ik stoot elke keer mijn kop. Ik moet kunnen fladderen.
 • …heel veel schoteltjes in de lucht.
 • …onderdelen van mijn werk die ik lastiger vind zoals eindeloos vergaderen, polderen, gedetailleerd rapporteren over cijfertjes waardoor ik niet met mijn echte werk bezig kan zijn en nog veel meer geneuzel.
 • Maar ook…..afscheid nemen van een vast riant inkomen……Oei, da’s even wennen!

Er ontstaat daardoor ruimte om:

 • …te zijn wie ik ben en te doen waar ik energie van krijg.
 • …mijn zaadje te planten voor een eigen bedrijf en mijn eigen plan te trekken.
 • …alleen nog werk doen waar ik echt goed in ben.
 • …een vrolijker plezieriger mens te zijn voor mijzelf en mijn omgeving.

Tuurlijk ben ik dankbaar voor mijn tijd in loondienst. Het heeft mij enorm veel gebracht en ik heb mij in sneltreinvaart kunnen ontwikkelen. Maar ik ben ergens onderweg mijzelf kwijtgeraakt en kon de weg terug niet meer vinden. Wat een rotgevoel! Dat wil ik nooit meer.

En dan ben je opeens ondernemer!

Wow, wat kan ik eigenlijk veel, wat moet ik kiezen? Ik hou van creëren, bouwen, mensen helpen. Waar zit een bedrijf op te wachten? Hoe kom ik aan mijn klanten, en nog veel meer vragen poppen op in mijn hoofd. Door de positieve flow stromen de ideeën vanzelf binnen, althans bij mij. Praten met andere ondernemers, onderzoek doen en gewoon stap voor stap beginnen. Zo ben ik begonnen, gewoon aan de slag.

Van interim klussen ben ik langzaamaan het coach vak ingerold. En de opleiding tot Professional Coach maakt het compleet. Het past mij als gegoten. Ik ben graag in contact met mensen, verbind ze graag met elkaar, help waar ik kan en vul ze aan waar nodig.

Hoe fijn is het, dat ik kan doen wat ik het allerleukste vind: ondernemers coachen. Ondernemers verder helpen en tot bloei laten komen, ook als persoon. Waar ook ter wereld. Want ik heb tenslotte ook ervaring in China, Turkije en Engeland opgedaan. Ik gun iedereen groei en bloei in zijn leven en bedrijf. Zodat alle tijd en energie het resultaat oplevert waar ze naar streven. Daar ga ik voor!

Heb ik dan geen problemen of issues? Nou, eigenlijk bizar weinig want ik besteed uit waar ik niet goed in ben of wat veel tijd kost om te leren. Kost wat, maar zo blijf ik in de juiste flow en frustreer ik mijzelf en anderen niet.

Wat maakt mij een ondernemer?

De volgende eigenschappen zijn belangrijk om succesvol te kunnen ondernemen:

 1. Ik heb passie voor wat ik doe: mijn ogen gaan glimmen als ik erover vertel en mijn hart maakt een sprongetje.
 2. Veel doorzettingsvermogen: ik vind altijd een oplossing of een nieuwe weg.
 3. Tomeloze energie: als ik ergens voor ga ben ik niet te stoppen.
 4. Reflectievermogen: Ik ben het bedrijf en luister goed naar mijn klanten zodat ik kan verbeteren en leren.
 5. Actief en toegankelijk: Ik heb een open-mind en stap daarmee makkelijk in iemands wereld.
 6. Zelfstarter: Ik ben een zelfstarter en doe het gewoon, ook al vind ik het soms eng. Ik probeer het gewoon uit en stuur bij als het nodig is.
 7. Focus: Dit is niet altijd makkelijk door alle leuke ideeën die ik heb en afleiding die er is. Maar waar een wil is, is een weg en ik dwing mijzelf daartoe.
 8. Hulp vragen: Ik durf om hulp te vragen als ik ergens niet uit kom of geen verstand van heb.
 9. Van anderen leren: Ik zoek graag andere ondernemers op, het liefste mensen die al een paar stappen verder zijn dan ik. Super leerzaam!
 10. Zelfverzekerd: Ik ben er zeker van dat er altijd mensen zijn die ik kan helpen. De kunst is alleen om ze te vinden 😉

Deel dit bericht

Posted by
cocagne-mc.nl online coach voor ondernemers

Lisette Brattinga-Haker

3 reacties op “10 redenen en eigenschappen waarom ik ondernemer ben”

 1. Ik ken het verhaal van Lisette en ik ben enorm trots op wat zij heeft bereikt. Ik heb als ondernemer, die al even onderweg is ook mogen ervaren wat Lisette voor je kan beteken. Een luisterend oor, een positief kritische blik op zaken die je zelf niet ziet, omdenken, eerlijkheid en een enorme dosis positiviteit. Daarnaast een uitgebreide sales en marketing ervaring en het vermogen om met iedereen te communiceren. Een mooie eerste blog Lisette! Robert Vavier, directeur eigenaar van HIGH SECURITY international bv

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top